Taget från AFTONBLADET- Halalslakt

Djurvänner - nu är det dags att vakna!!

halalslakt Fadel Azawi styckar nötkött på Qibbla Halal Kött
Fadel Azawi styckar nötkött på Qibbla Halal Kött i Johanneshov. De bedriver handel med Halal-produkter som är framställda i enlighet med muslimsk tradition. Foto: LARS PEHRSON/SCANPIX


I Sverige får man inte slakta kossan Rosa innan hon fått bedövning.

Men nu riskerar det förbudet att fara all världens väg.

Djurvänner, var är ni?

Två EU-länder förbjuder slakt utan bedövning, Sverige och Lettland. Men nu ligger förbudet i riskzonen.

EU-kommissionen har föreslagit nya regler för slakt och avlivning av husdjur.

Ny förordning

Det har levererats i form av en förordning, en rättsakt som träder i kraft direkt och gäller på exakt samma sätt i samtliga 27 medlemsländer.

Något utrymme för tolkningar medges inte.

I kommissionens förslag fanns inget undantag från kravet på bedövning.

Men när EU-parlamentet, som är rådgivande i den här frågan, behandlade slaktbestämmelserna förra veckan infördes undantag.

Djur som slaktas enligt religiösa ritualer skulle,

enligt parlamentet, inte behöva bedövas i förväg. Exempelvis kossor och får som slaktas enligt muslimsk halal- och judisk koshertradition.

Att påstå att förslaget lett till en skur av protester från djurvännerna vore en överdrift. Djurskyddet, Sveriges största djurskyddsorganisation, har visserligen höjt rösten och agerar via paraplyorganisation Eurogroup for animals. Men annars är det - relativt - tyst.

'Lite som upprör'

Regeringen håller sig däremot i stolskarmarna. När förslaget, exempelvis genom den här artikeln, blir allmänt känt räknar man med att protesterna växer till orkanstyrka. Mycket litet upprör som djur och religion - och nu dessutom i kombination.

Enligt planerna ska jordbruksministrarna fatta det slutliga beslutet i juni.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) och hans medarbetare håller tummarna för att det verkligen blir så och att man på något sätt räddar bedövningskravet.

Inte ovanligt

Annars tvingas Erlandsson föra den känsliga frågan i hamn när Sverige blir EU:s ordförande vid halvårsskiftet.

I Sverige är det inte särskilt ovanligt att djur halalslaktas med bedövning, statsminister Fredrik Reinfeldt (M) besökte ett sådant slakteri i höstas. Även kosherslakt av bedövade djur förekommer. Men de riktigt renläriga tvingas äta importerat kött.




Inlägg av mej: Hur fan kan detta bli lagligt?! I sverige? :O Vi i Sverige har inte sådan här hemsk syn på djur o borde inte tillåta att slakta ett djur på detta vis. Många säger dem känner säkert ingenting. Men att bedöva djuret först o sen skära halsen av det måste vara mindre smärta än att bara skära halsen av dem ? Snälla ni som är djurvänner, läs på era köttförpackningar o stöd inte sånt djurplågeri som halalslakt. Djuren lider redan som det är varför göra det värre. O självklart är det synd om djur som slaktas på "vanligt" vis också, många djur har förmodligen lidit redan innan dem kommer till slakthuset. Köp SVENSKT o ekologiskt så länge man har råd, det smakar mkt bättre för samvetet.


Så här skriver Wikipedia om Halalslakt:
Halalslakt (arabiska dhabiha) är den slaktmetod som måste användas för att köttet från djur (förutom fiskar) ska vara halal. Slaktmetoden som används är skäktning, vilket innebär att djuret utan bedövning dödas genom att halspulsådern skärs av. Slaktaren skall dock vara skicklig och djuret skall orsakas så lite lidande som möjligt[källa behövs]. För att slakten ska vara halal krävs dock också ett religiöst innehåll, nämligen att slaktaren innan slaktaren dödar djuret yttrar basmalan "I Guds, den barmhärtige Förbarmarens namn!" (بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ, bismillāh, i-rahman, i-rahīm) eller en alternativ religiös fras.

Kommentarer
Postat av: caroline

Fy fan... man tar seden dit man kommer...

dom som vill ha halalslaktat kött borde slaktas..

2009-05-15 @ 17:41:56
URL: http://internationalshowjumping.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0